Мравките – информация за вида, как изглеждат и как да ги премахнем

Мравките са често срещана гледка в България, но могат да бъдат и голяма напаст като вредители. Мравките могат да нахлуят в домове и градини, причинявайки щети на конструкции и растения, и може да бъде трудно да се отървете от тях, след като са създали колония. В тази статия ще разгледаме различните видове мравки, които се срещат в България, местата, където най-често се срещат и как да ги разпознаете. Ще обсъдим също защо е важно да се третират мравките като вредители и как да се предотвратят и контролират нашествията.

В случай, че се нуждаете от професионално пръскане за мравки ние можем да Ви предложим ефикасно унищожаване на цялата колония само с едно единствено посещение.

Видове мравки в България

В България се срещат няколко вида мравки, включително:

  • градинска мравка (Lasius niger);
  • червена горска мравка (Formica rufa);
  • черна градинска мравка (Lasius niger);
  • фараонова мравка (Monomorium pharaonis);
  • обикновена жълта мравка (Lasius flavus).

Освен изредените по-горе имаме и още видове, които обаче се срещат по-рядко. Тези мравки се различават по размер, цвят и поведение, но всички те имат потенциала да причинят проблеми като вредители.

Места, където можем да ги видим често

Мравките могат да бъдат намерени на различни места в България, включително градини, ниви, гористи местности и дори вътре в къщи. Те са привлечени от източници на храна и вода и могат да създават колонии почти навсякъде, където има подходящо местообитание.

Когато става въпрос за жилищата на хората, то те предпочитат най-често места, където има остатъци от храна. Такива места са кухните, а понякога и други стаи в дома. По-конкретно характерни местообитания за мравките са первази, процепи, пространства зад шкафове и много други локации, на които могат да живеят спокойно и да създават колонии.

Как можем да ги разпознаем

Истината е, че всеки от нас е виждал мравки неведнъж в живота си. Въпреки това ще очертаем някои характернти белези за тях. Мравките могат да бъдат разпознати по отличителното им трисегментирано тяло, антените им и способността им да работят заедно в големи групи. Различните видове мравки могат да имат различни цветове и размери, но всички те имат тези общи характеристики.

Защо трябва да ги третираме като вредител

Докато мравките са важни членове на екосистемата, те също могат да бъдат голямо неудобство като вредители. Те могат да повредят растения и структури, да замърсят храната и да разпространят болести. В допълнение, заразяването с мравки може да бъде трудно за контролиране, след като са създали колония, което прави важно да се вземат превантивни мерки за избягване на заразяване. Най-добрият вариант е да се действа бързо. Понякога ако срещнете само един индивид това може да говори за спорадично преминаване, което само по себе си не е порблем. Ако обаче продължите да срещате мравки в дома си е необходимо да се вземат своевременни мерки.

Мравките са често срещана и разнообразна група насекоми в България, но могат да бъдат и голям проблем като вредител. Чрез разпознаване на различните видове мравки, разбиране къде се срещат често и предприемане на стъпки за предотвратяване и контролиране на нашествия, е възможно домовете и градините Ви да бъдат защитени от тези вредители. За това можем да помогнем ние. Разгледайте сайта ни, където можете да откриете цени, начин на извършване на обработките, както и области в България, където работим.

Сподели нашата страница в: