Мишки и плъхове – видове в България и как да се отървем от тях

Плъховете са често срещан вредител в България, а също така се срещат и в почти целия свят. Тези малки бозайници могат да причинят различни проблеми, включително увреждане на структури и замърсяване на храната, с която се храним. В тази статия ще разгледаме по-подробно различните видове плъхове, които се срещат в България, местата, където живеят, и здравословните проблеми, които могат да причинят.

Една от най-интересните и добре познати характеристики на плъховете е тяхната интелигентност. Плъховете са изключително интелигентни животни, с когнитивни способности, подобни на тези на кучетата и някои примати. Те са способни бързо да научават нови задачи и са способни да решават проблеми и да вземат решения. Плъховете също са социални животни и могат да общуват помежду си чрез различни вокализации и други форми на невербална комуникация. Техният интелект и социални умения ги правят подходящи за живот в сложни среди, като сгради, обитавани от хора, където могат да се възползват от наличните ресурси и да се адаптират към променящите се условия. Тяхната хитрост и адаптивност ги прави труден вредител за контрол и е важно да се използват ефективни и хуманни методи за предотвратяване и премахване на нашествията от плъхове. Именно за това ние като фирма професионалист по борбата с вредители сме разработили метод, който включва преди всичко хитрост, но не на последно място и професионални (по-силни) отрови срещу мишки и плъхове. В случай, че желаете да дойдем и да надхитрим гризачите във Вашия дом можете да прочетете повече за нашата професионална обработка за мишки и плъхове в сайта ни. Там ще откриете и цените за тази услуга.

Видове мишки и плъхове в България

В България се срещат три основни вида плъхове:

  • Домашна мишка (Mus musculus);
  • Черен плъх (Rattus rattus);
  • Кафяв плъх (Rattus norvegicus).

Тези плъхове се различават по размер, цвят и поведение и могат да бъдат намерени в различни местообитания.

Mus musculus (Домашна мишка)

Домашната мишка е най-често срещаният вид гризач в България. Това е малък вид, с дължина на тялото около 7-10 см и опашка, която е приблизително същата дължина колкото цялото и тяло. Домашните мишки са сиви или светлокафяви на цвят. Те имат заострена муцунка, големи уши и дълга тънка опашка. Известни са със способността си да се промъкват през малки отвори. Характерна за тях е и високата репродуктивна скорост, с която женските могат да раждат няколко котила потомство годишно. Домашните мишки са всеядни, хранят се с голямо разнообразие от храни, включително семена, зърна, плодове и насекоми. Те обикновено се срещат в домове, ферми и други сгради, обитавани от хора, както и в полета и други естествени местообитания.

Rattus rattus (Черен плъх)

Черният плъх е друг единият от двата вида плъхове, които се срещат в България. Той е малко по-голям от домашната мишка, с дължина на тялото около 20 см и опашка, която е доста дълга. Черните плъхове са кафяви или черни на цвят и имат заострена муцунка, големи уши и дълга тънка опашка. Те са добри катерачи и често се срещат на тавани, покриви и други високи места. Всеядни, хранят се с голямо разнообразие от храни, включително семена, зърна, плодове и насекоми. Известно е също, че се хранят и с малки гръбначни животни, като птици и други гризачи. Често могат да се хранят и с нехранителни неща като например строителни материали.

Rattus norvegicus (Кафяв плъх)

Кафявият плъх е най-едрият вид плъх, който се среща в България. Има дължина на тялото около 25 см и опашка, която е значително по-къса. Кафявите плъхове са кафяви или сиви на цвят и имат тъпа муцунка, малки уши и дебела космата опашка. Те са добри плувци и умеят да ровят в дупки, а най-често се срещат в мазета на жилищни сгради, канали и други подземни зони. Кафявите плъхове са всеядни, хранят се с голямо разнообразие от храни, включително семена, зърна, плодове и насекоми. Известно е също, че се хранят и с малки гръбначни животни, като птици и гризачи – също като черният плъх.

Защо са вредни плъховете?

Плъховете са вредни по различни причини. Ето някои от основните начини, по които плъховете могат да причинят проблеми:

Предаване на болести: Плъховете могат да причинят различни здравословни проблеми, тъй като могат да пренасят болести и замърсители по телата си и в изпражненията си. Известно е, че разпространяват болести като салмонела, лептоспироза и хантавирус, които могат да се предават на хората чрез контакт с урина, изпражнения или ухапвания. Плъховете също могат да причинят респираторни проблеми, като отделят алергени във въздуха отново чрез урината и изпражненията си.

Имуществени щети: Плъховете могат да причинят значителни щети на конструкции и имущество, като гризат електрически проводници, тръби и други материали. Това може да доведе до скъпи ремонти и дори пожари или други инциденти. Нерядко нападат дори и скъпа електроника, където щетите често са необратими.

Замърсяване: Плъховете могат да замърсят храна и други материали с тяхната урина, изпражнения и други секрети. Това може да доведе до рискове за здравето на хора и други животни, както и до икономически загуби за фирми и характеристики.

Неудобство: Плъховете могат да бъдат неудобство, когато летят наоколо и притесняват хората, особено в големи количества. Те също могат да бъдат неудобство, когато нахлуят в домове, ферми и други сгради, тъй като могат да бъдат трудни за контролиране, след като са установили място за размножаване. Често представляват и вредител, който всява ужас.

Екологични въздействия: Плъховете могат да окажат отрицателно въздействие върху околната среда и други диви животни. Те могат да плячкосат малките на други животни, да се конкурират с местните видове за храна и местообитание и да нарушат екосистемите. Чували сме също така и за редки случаи, в които се бият и хапят други дребни бозайници, които често третираме като домашни любимци.

Сподели нашата страница в: