Креватните дървеници – информация за видя и как да се отървем от тях

Креватните дървеници са кръвосмучещи ектопаразити, които имат нужда от кръв, за да живеят. Те са от семейство Паразитни дървеници и се срещат по целия свят още от древни времена. Въпреки че винаги ги е имало и при нас голяма част от хората смятат, че са вредител, който от скоро е тук. Това е така защото в последните години се наблюдава значително увеличение на популациите им в страната. Причината вероятно е в по-честите пътувания по света и съответно по-големият риск от пренасяне.

Как изглеждат и как се размножават дървениците?

Дървениците имат непълна метаморфоза (цикъл на развитие). След излюпването си яйцето преминава през стадий нимфа, а след това имаго (възрастен индивид). Характерно е, че дори нимфите имат добре развит пробивно-смучещ апарат и съответно могат да пият кръв. След излюпването си понякога дървениците имат по-скоро бял цвят, но бързо той се изменя до кафяво. Възрастните индивиди имат размери от 4 до 6 мм. Тялото им е с овална форма, като след по-дълго кръвосмучене то може да придобие издължена такава. Върху твърдата им хитинова обвивка на гърба ясно личат тънки ивички, което ги кара да са лесно разпознаваем вид дори за непрофесионално око.

Времето за развитие на един индивид може да варира много и основен фактор за това са температурите. При оптимална температура около 27 градуса те могат да се развият само за 2 седмици. Същевременно при много студено време цикълът им на развитие може да трае и до няколко месеца. Изключително приспособим индивид са и освен това могат да живеят без кръвосмучене до 1 година.

Ухапване от дървеници

Ухапването от дървеница обикновено е безболезнено благодарение на упойката, която впръскват. Гостоприемника разбира за ухапването чак на сутринта. На мястото се образува зачервяване и сърбеж. Въпреки че някои лекари лесно могат да потвърдят за наличието на дървеници в дома само по ухапването трябва да се има предвид, че то често може да бъде сбъркано.

Къде се крият дървениците?

Дървениците обикновено не образуват големи гнезда. Вместо това живеят в почти всички скрити части на дома – матраци, мебели, фуги, дрехи и много други. Въпреки това обаче при потвърден случай е почти сигурно, че голяма част от индивидите живеят в или близо до легла, матраци, дивани и друга мека мебел. Именно за това и самата обработка налага силно наблягане на тези места. Повече информация и цена за пръскане против дървеници можете да видите в сайта ни.

Местообитанията на дървениците често подсказват за наличието им. Следите които оставят най-често са малки тъмно червени до черни точици, които всъщност представляват отлагания на фекалии. Фекалиите сами по себе си пък представляват миниатюрни съсирени кървави капки, които са всъщност отпадъчния продукт от тяхната “вечеря”. Също така при оглед не е изключено да се забележат и живи индивиди, които не са особено “срамежливи” и не се крият бързо щом бъдат видяни. Те най-често излизат от ръбовете на матраците или от разни фуги в дамаските на диваните. Не е изключено да откриете и още по-очеизвадно гнездо например зад картини, стенни часовцини и други такива места.

Как се пръска срещу дървеници?

Най-важното правило когато говорим за борба с дървеници е просто да не опитвате сами. Практиката показва, че непрофесионалните обработки срещу дървеници в крайна сметка излизат доста скъпи, а освен че не решават проблема те могат и да го задълбочат. Дървениците лесно изграждат резистентност (“имунитет”, устойчивост) към големи групи от препарати. Това най-често става чрез неправилни дозировки или неподходяща техника. Въпреки че за други вредители бихме дали съвет да опитате сами, то тук е наистина важно да се вземат спешни мерки от професионалист. В случай, че засегнатото жилище се намира в Пловдив, Пазарджик или околните населени места ние можем да решим проблема на 100% само с 2 обработки през около 2 седмици.

Сподели нашата страница в: