Какво са бълхите и как да се борим с тях. Информация за бълхите

Бълхите са кръвосмучещи насекоми, паразитиращи по животните и човека. Много лесно се разпознават по това, че скачат и се закачат по дрехите или на кожата. Често захапват веднага след като са се докопали до източника на кръв. На вид са предимно черни на цвят, много ситни. Открояват се най-вече, когато са върху светло облекло. Не би Ви било никак трудно да разпознаете, че проблемът при Вас е свързан с тях, тъй като вредителят рядко се бърка с нещо друго.

Цикъл на развитие на бълхите

Бълхите имат пълна метаморфоза. Преминават през всички стадии на развитие – яйце, ларва, какавида, имаго. Периодът от време, който им е нужен за тази цел е между няколко седмици и половин година като определящ фактор тук е температурата на въздуха и още редица други условия, които предлага местообитанието. Именно поради това, че са изключително топлолюбиви бълхите се срещат предимно през топлите месеци от годината. Практиката ни показва, че най-голям бум на бълхи има през периода от Юни до Август.

Развитието на ларвите при този вредител е изключително интересно, тъй като за да преминат успешно този стадии и да се превърнат в какавиди те имат нужда да се хранят с остатъци като фекалии или изплюта кръв, която пък им осигуряват възрастните бълхи.

Къде живеят бълхите и от къде идват?

Този вредител обитава предимно тъмни, а често и влажни места. Такива места са например мазета, приземни етажи, навеси, помещения за складиране на дървен материал, цехове и още много други. Нерядко се срещат и в жилищата. Местообитанията им често се свързват и с наличие на необезпаразитени домашни любимци или бездомни животни. Това е така, защото те обикновено снасят яйцата си в козината на животните, а също така ги използват и като средство за разнасяне на популацията от едно място на друго. Яйцата от своя страна пък са светли на цвят с размери трудно видими за човешките очи. В практиката често наблюдаваме наличие на бълхи на места, където има съществуващ проблем с мишки или плъхове. За това преди самата обработка екипите ни винаги проверяват и за наличие на гризачи и ако е необходимо се препоръчва обработка и срещу тях.

Синтезирано можем да представим най-подходящите места за развитие на една популация от бълхи като споменем следните места: места с концентрация на боклук, малки дупки, гниеща шума, остатъци от дървесина, постелни принадлежности за домашни любимци, козина, леговища на гризачи и още много други. Когато говорим за обитаеми жилища като най-чести гнезда можем да споменем килимите, стаи с концентрация на повече неизползваеми вещи, китеници, а понякога и мебели.

Как изглеждат бълхите и какви видове са?

В стратана познаваме 4 вида бълхи:

  • Котешка бълха (ctenocephalides felis)
  • Кучешка бълха (ctenocephalides canis)
  • Източна плъхова бълха (xenopsylla cheopis)
  • Човешка бълха (pulex irritans)

Четирите вида имат своите отличителни характеристики един от друг, но трудно могат да бъдат разпознати с просто око. В общи линии всички видове са по-скоро черни на цвят, а размерите на възрастен индивид са в порядъка от 2 до 4мм. Имаготата са много пъргави и се придвиждат посредством скоци. Характерно скачат на около половин метър височина, а понякога и по-високо. Характерно за тях е също така че хапят денонощно и не са никак срамежливи за разлика от други паразитиращи индивиди като дървениците например.

Опасни болести, които пренасят бълхите

Бълхите пренасят редица болести. Ще споменем накракто само някои от тях и тъй като подробностите за тези заболявания, някои от които древни, могат да бъдат доста плашещи ще Ви ги спестим. Ето и кратък списък от болестите, за които отговорност носи този вид: плъши тиф, чума, бартонелоза, плъхов петнист тиф и др.

Има ли спасение от бълхите?

Да. Категорично да! Истината е, че борбата с тях не е никак лесна задача и дори за нас като професионалисти понякога е трудно, но краят на “историята” винаги е щастлив. За унищожаване на бълхи се използват винаги препарати с повече от една активна съставка. Това е необходимо поради уникалните възможности на вида да оцелява. Също така ключов фактор е подбора на техника. Именно за това ние от “Тони ДДД” разполагаме с няколко вида различни пръскачки и аерозолни генератори, като за всеки различен обект се избира най-правилната техника на място. Пръскането срещу бълхи не се базира на универсален метод и във всеки различен обект се прави по различен начин. Само така можем да гарантираме пълно унищожаване на бълхите само с 2 обработки. Има обаче някои ситуации, в които е необходима трета обработка. Такива случаи почти винаги са свързани с множество неуспешни опити от страна на клиента да пръска сам преди да потърси професионална помощ. Именно за това ако все пак желаете да опитате сами бихме Ви посъветвали да следите какъв е резултата след първото пръскане, което предприемете. Ако ефектът не е задоволителен по метода, който се избрали най-добре потърсете нас или друга лицензиарана ДДД фирма и ни споделете с какъв препарат и каква техника сте пръскали.

В случай, че желаете да научите повече за самата обработка, която ние прилагаме можете да отворите нашата страница с информация и цени за пръскане против бълхи в сайта ни.

Сподели нашата страница в: