Борба с хлебаркиБроба с вредители

Огромни черни хлебарки във входа, мазето и по стълбището. Как да се спасим?

Огромни хлебарки нападнаха блоковете в Пловдив и Пазарджик

Да, това заглавие звучи като медийна сензация произлязла от някой холивудски трилър! Истината е, че се наблюдава голяма активност на черните хлебарки точно вмомента. От около месец насам се натъкваме все повече на този вредител във входовете, общите части, таванските помещения, както и в апартаментите в Пловдив и Пазарджик. Не че в другите големи градове ги няма, просто ние няма ме наблюдение за тях.

Може да се каже, че тази година наблюдаваме по-големи популации, по-голяма активност и също така по-голяма адаптивност на голямата черна хлебарка. Не отричаме и мнението на повечето ни клиенти, че хлебарките са по-големи по размери от предишните години. С просто око се наблюдава, че това може би е факт!

Голяма черна хлебарка – повече информация

Голямата черна хлебарка, която се наблюдава в България носи латинското наименование “Blatta orientalis” и е известна в нашите среди като “ориенталска хлебарка”. В стадий Ларва размерите и са от половин до 2см. След като тя се превърне във възрастен индивид може да порастне до 3см и дори малко повече. Цветът и е тъмно кафяв до черен, като може да и ма и лъскав отенък. Крачетата и обикновено са по-скоро кафяви и за това нашите клиенти понякога я бъркат с кафявата хлебарка.

След чифтосване женските носят яйцата си за 1 до 5 дни, преди да ги снесат на тихи, незабележими места, които са винаги блио до източник на храна. Предпочитаните места също така обикновено са топли и влажни с ограничен достъп на хора. Ларвите имат широк период на излюпване, който може да трае от 1 до 3 месеца. Пълното развитие на индивида изисква между 8 и 18 месеца в зависимост от условията на околната среда (температура и относителна влажност), както и от храната.

Къде живее черната хлебарка?

Черните хлебарки се откриват предимно в мазетата на жилищните блокове и кооперации. Те бързо превземат и други териотории от блока като например стълбището, общите части и таванските (подпокривни) пространства. Също така е много вероятно да се настанят и в апартамента Ви. За свои гнезда избират често первазите, ревизионните отвори, някои места със строителни дефекти, баните, канализациите и други подобни места. Рядко се откриват в кухните, но за сметка на това често ги виждаме да се движат по терасите.

Черната хлебарка също така може да се срещне и по къщите, хранителните производства, складове, магазини, ресторанти и други места.

Как Тони ДДД пръска против голямата черна хлебарка?

Обработките извършваме съобразено с всички изисквания за безопасност. За черните хлебарки препоръчваме третиране на мазетата и общите части, което се прави с моторна пръскачка. Използваме инсектицид със силен нок-даун ефект, който поваля хлебарките на момента, а остатъчният му ефект трае цял сезон. Една такава обработка пролетно време – превантивно или веднага щом са забелязани първите индивиди решава проблема моментално.

В случай обаче, че хлебарките вече са се пренесли в апартаментите – тогава е желателно обработка и на самите жилища. Пръскането в апартаментите се извършва с ръчна пръскачка под налягане 3 бара, което е достатъчно за да превърне разтвора във фина капка. Опръскват се всички ключови места, на които черната хлебарка би се развивала лесно и така се постига унищожаване на 100% с остатъчен ефект траещ понякога до 1 година. Биоцидът, който използваме за обработка на апартаментите е различен от този, който се използва за мазетата. След пръскане не остава никаква миризма. Препоръчва се напускане на жилището за ощоло час-два, а след това проветряване. Третирането няма да повлияе по никакъв начин на ежедневието Ви.

Колко струва пръскането срещу голяма черна хлебарка?

Обработката на мазе, стълбище и общи части струва само 60,00лв за входове на блокове с височина до 8 етажа. За по-големи сгради можете да ни потърсите на 0879403013 и ние ще изготвим оферта специално за Вашия случай. В случай, че обработваме повече от един вход наведнъж има и отстъпки!

За пръскане на апартамент срещу хлебарки цените варират между 20,00 и 35,00лв и се определят в зависимост от броя жилища, който обработваме наведнъж.

Цените ни за всички наши услуги можете да видите ТУК.

Сподели нашата страница в: