Борба с кърлежиБроба с вредители

Пръскане на тревни площи против кърлежи през пролетта с Тони ДДД – професионална борба с вредители.


Какво са кърлежите и как да се отървем от тях?

Кърлежите са един от вредителите в България, които се славят с това, че могат да ни причинят доста неприятности в здравословен план. Те са временни кръвосмучещи, които паразитират по птиците, влечугите, бозайниците и в частност по нас хората.

Ухапването от кърлеж често не е съпътствано с никаква болка и така човек може дълго време да не разбере за нападението. Освен това отстраняването на кърлежа е деликатна процедура, която не е препоръчително да правим сами вкъщи.

Ето и някои от най-често срещаните заболявания след ухапване от кърлеж:

  • Марсилска треска – Предимно се разпространява по черноморието и в Южна България. Инкубационният период е около 4 до 7 дни в зависимост от организма на човека. Проявяват се висока температура, болки в костите и мускулите, гадене, повръщане и отпадналост. Треската е лечима при адекватни мерки;
  • Лаймска болест – Голям процент от кърлежите в България я носят. Инкубационният период може да бъде от 3 до повече от 30 дни, което прави това заболяване още по-коварно. Първоначалните симптоми са силно зачервяване на областта около ухапването, а после следват подуване на лимфните възли, температура, треска и други съпъстващи симптоми. Лечението не е невъзможно, но е важно то да започне възможно най-скоро. Възможни са рецидиви;
  • Кърлежов енцефалит – Остро заразно заболяване, което засяга нервната система. Започва с висока температура, зачервяване на очите и симптоми подобни на менингит. В развитието на заболяването може да се стигне до частични парализи.

Разбира се, има и други заболявания, които кърлежите носят, но в тази статия няма да навлизаме в повече подробности относно самите заболявания. Вместо това ще наблегнем на самата обработка.

Пръскането против кърлежи се нарича дезакаризация и е процедура, която не бива да се пропуска в никакъв случай. Най-добре е обработката да се прави, когато се забележат първите екземпляри през първите месеци на пролетта. Наред с това е важно да се съобрази и метеорологичната обстановка, като някои от най-важните фактори за това са:

  • Тревата да бъде суха и окосена;
  • Температурите в деня на пръскането да не преминават 30°С;
  • Трябва да НЕ вали;
  • Също така не трябва да има вятър или той да бъде много слаб;
  • За максимален резултат е желателно третирането да се извърши при прогноза изключваща дъжд в следващите 24 часа.

Обработката задължително се извършва с т.нар. моторна пръскачка, която е с бензинов двигател и генерира силна въздушна струя, а наред с това разпръсква препарата с много ситни капки. Благодарение на всичко това отровата се задържа по-голям период от време в тревата и така убива всички кърлежи. Важно е да бъдат опръскани абсолютно всички тревни площи и да не се пропуска дори и малка площ, тъй като трайността на препарата е около 24 часа.

След обработката е необходимо да се ограничи достъпа до тревните площи за следващите 24 часа. Възможно е да има остатъчна миризма от препарата. Повторна обработка срещу кърлежи е рядко необходима. Обикновено едно третиране в пролетните месеци е достатъчно.

За борбата с кърлежи, ние от Тони ДДД използваме само и единствено препарати, които са разрешени за употреба на територията на Република България. Винаги подбираме препарати, с които имаме дългогодишен опит и отлични отзиви след третиранията.

В случай, че имате проблем с кърлежите в обект, който се намира в Пловдив, Пазарджик, Асеновград, Пещера, Стамболийски, Хисаря, Чирпан или в друго населено място в близост, не се колебайте да се свържете с нас.

Сподели нашата страница в: